гр. Пловдив, жк. Тракия, Търговски център "Сани", ет. 4
Регистратура: 032 294 936; 0878 899 417
dimed_ood@abv.bg
Юни 08, 2021

ЗА ВАС РОДИТЕЛИ – Кампания Първи стъпки

ЗА ВАС РОДИТЕЛИ – Кампания "Първи стъпки"

ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ЛУКСАЦИЯ НА ТАЗОБЕДРЕНАТА СТАВАПРИ НОВОРОДЕНИТЕ

Предварително записване на тел.: 032 29 49 36, 0878 899 417



КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ?
Основни ставни проблеми при новородените са недоразвитието на тазобедрените стави като нов орган на изправения стоеж на тялото. За състоянието на тазобедрените стави трябва още в първите дни от раждането на детето да следят родителите и лекарите.
Тазобедрената става претърпява най-голямо развитие и носи основната тежест на тялото. За да бъдат открити навреме измененията в тазобедрената става на новородените (дисплазия, сублуксация и луксация) те трябва задължително да бъдат прегледани от специалист ортопед травматолог, който ще извърши всички необходими клинични и ехографски изследвания и ще даде съвети за профилактика и лечение.
Ако дисплазията и луксацията не бъдат лекувани навреме, в по-късна възраст се развива коксартроза (шипове на тазобедрената става), която инвалидизира и често налага подмяна на ставата с изкуствена.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ?
Единствено ранната диагностика може да установи проблеми в тазобедрените стави. Още в първите 7 – 10 дни след раждането си бебето задължително трябва да бъде прегледано от специалист ортопед и да му бъде извършен клиничен и ехографски преглед за състоянието на тазобедрените стави.
За разлика от рентгенографското, ехографското изследване на тазобедрената става е напълно безвредно за бебетата. Колкото по-рано бъде установено отклонението от нормата, толкова по-безболезнено е лечението и по-близо до пълното възстановяване.
Ако недоразвитието на тазобедрената става се диагностицира още през първия месец, има шанс за пълно възстановяване – без последици за ставата, крачетата и походката. Като това става по най-безболезнения начин – с подходящи упражнения и профилактични приспособления.
Колкото по-късно бъде открито изменението в тазобедрените стави толкова по-несигурни са резултатите от лечението. В случаи, когато проблемът е установен през 6-ия месец, едва 65% от децата се възстановяват. Лечението при по-тежките случаи се извършва с наместване, последващо гипсиране, престой в специален метален апарат в продължение на 1 година или оперативно лечение.

Медицински център "Димед" извършва профилактика и лечение на луксация при новородени.
Предварително записване на тел.: 032 29 49 36, 0878 899 417