гр. Пловдив, жк. Тракия, Търговски център "Сани", ет. 4
Регистратура: 032 294 936; 0878 899 417
dimed_ood@abv.bg
Юни 02, 2021

ЗА ВАС МЪЖЕ – Кампания Никой мъж не е защитен

ЗА ВАС МЪЖЕ – Кампания "Никой мъж не е защитен"

ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА НА ПРОСТАТАТА
Ранна диагностика на рака на простата

Предварително записване на тел.: 032 29 49 36, 0878 899 417

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ?
Ракът на простатата е четвъртото най-често срещано заболяване при мъжете и заема трето място сред причинителите на ракова смърт при силния пол в България. Всяка година у нас заболяват над 1500 мъже от 50 до 85 години. В една трета от случаите болестта е в необратим стадий.
Ракът на простата е злокачествен тумор. Развива се в резултат на промяна в ДНК на клетките, в резултат на което те започнат да растат и да се размножават неконтролируемо. При повечето мъже този процес протича много бавно, затова и голяма част от тях не осъзнават реалните измерения на проблема. Ранният рак е ограничен само в рамките на жлезата и могат да минат години преди да се проявят симптомите:

  • Често уриниране, особено нощем
  • Слаба и прекъсната струя при уриниране
  • Болка или парене при уриниране
  • Кръв в урината или семенната течност

 

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ?
Всеки мъж над 50 години веднъж годишно трябва да си направи профилактичен преглед независимо дали има оплаквания. Целта на кампанията "Никой мъж не е защитен" е да предложи ранна диагностика на рака на простатата, така че той да бъде открит в първи и втори стадий, когато заболяването е лечимо.
С направление от личния лекар, в Медицински център "Димед" мъжете могат да получат консултация, преглед от уролог андролог и специализирани изследвания.
При необходимост се извършват тестове за ранно откриване на рак на простатата – ехографски, туморни маркери, биопсия на простата:

  • Дигитално ректално изследване (туширане) – за установяване на различни отклонения в простатата като неравности, бучки, зърнистост и втвърдяване. При мъже над 40 години дигиталното туширане е препоръчително всяка година.
  • Простатно-специфичен антиген (ПСА/PSA) тест - кръвен тест, с който се търси простатно специфичен антиген. Това е специален белтък, който се отделя от простатата в кръвта и обикновено е увеличен при наличие на раков процес. Методът е удобен за скринингови цели и се препоръчва веднъж годишно за мъже над 50-годишна възраст. Тестът може да бъде направен в клиничната лаборатория на Медицински център "Димед".
  • Ултразвуково изследване – трансабдоминално и трансректално. Използват се високочестотни звукови вълни, чието отражението се обработва с компютър и така се получава ясен образ на простатната жлеза.
  • Биопсия - единственият сигурен начин да бъде поставена или отхвърлена диагнозата рак на простатата. При тази процедура се вземат клетки или малко парченце тъкан, които се изследват под микроскоп за наличие на ракови изменения.

Медицински център "Димед" извършва профилактика и лечение на рак на простатната жлеза.

Предварително записване на тел.: 032 29 49 36, 0878 899 417