Медицински център Димед - контакт
КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ
ФИЗИОТЕРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ

СТАТИИ ЗА ВАС РОДИТЕЛИ | ЗА ВАС ЖЕНИ | ЗА ВАС МЪЖЕ


ЗА ВАС РОДИТЕЛИ – Кампания "Първи стъпки"

ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ЛУКСАЦИЯ НА ТАЗОБЕДРЕНАТА СТАВАПРИ НОВОРОДЕНИТЕ
ПОНЕДЕЛНИК, ВТОРНИК И ПЕТЪК ОТ 14,00 ДО 20,00 ЧАСА
С направление от личния лекар
Предварително записване на тел.: 032 29 49 36, 0878 899 417

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ?
Основни ставни проблеми при новородените са недоразвитието на тазобедрените стави като нов орган на изправения стоеж на тялото. За състоянието на тазобедрените стави трябва още в първите дни от раждането на детето да следят родителите и лекарите.
Тазобедрената става претърпява най-голямо развитие и носи основната тежест на тялото. За да бъдат открити навреме измененията в тазобедрената става на новородените (дисплазия, сублуксация и луксация) те трябва задължително да бъдат прегледани от специалист ортопед травматолог, който ще извърши всички необходими клинични и ехографски изследвания и ще даде съвети за профилактика и лечение.
Ако дисплазията и луксацията не бъдат лекувани навреме, в по-късна възраст се развива коксартроза (шипове на тазобедрената става), която инвалидизира и често налага подмяна на ставата с изкуствена.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ?
Единствено ранната диагностика може да установи проблеми в тазобедрените стави. Още в първите 7 – 10 дни след раждането си бебето задължително трябва да бъде прегледано от специалист ортопед и да му бъде извършен клиничен и ехографски преглед за състоянието на тазобедрените стави.
За разлика от рентгенографското, ехографското изследване на тазобедрената става е напълно безвредно за бебетата. Колкото по-рано бъде установено отклонението от нормата, толкова по-безболезнено е лечението и по-близо до пълното възстановяване.
Ако недоразвитието на тазобедрената става се диагностицира още през първия месец, има шанс за пълно възстановяване – без последици за ставата, крачетата и походката. Като това става по най-безболезнения начин – с подходящи упражнения и профилактични приспособления.
Колкото по-късно бъде открито изменението в тазобедрените стави толкова по-несигурни са резултатите от лечението. В случаи, когато проблемът е установен през 6-ия месец, едва 65% от децата се възстановяват. Лечението при по-тежките случаи се извършва с наместване, последващо гипсиране, престой в специален метален апарат в продължение на 1 година или оперативно лечение.

Медицински център "Димед" извършва профилактика и лечение на луксация при новородени.
Консултации с направление от личния лекар.
ПОНЕДЕЛНИК, ВТОРНИК и ПЕТЪК от 14,00 до 20,00 ч.
Предварително записване на тел.: 032 29 49 36, 0878 899 417
НАГОРЕЗА ВАС ЖЕНИ – Кампания "Избери живота"ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА НА ГЪРДАТА

Предварително записване на тел.: 032 29 49 36, 0878 899 417 

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ?
Ракът на млечната жлеза е най-честият злокачествен тумор при жените у нас и в повечето развити страни (25 % от всички злокачествени новообразувания) и е на второ място сред причините за смъртност от онкологични заболявания. 1 000 000 жени в света ежегодно развиват рак на гърдата. В България ново диагностицираните годишно са над 3500, т. е. една на всеки 22 жени развива рак на млечната жлеза.
По данни на Националния раков регистър всяка година от коварната болест умират близо 1800 жени. През последните 20 години новооткритите случаи са се увеличи почти два пъти – като данните са представителни не само за България, но и в световен мащаб.
У нас едва 14% от случаите се диагностицират навреме. За сравнение в САЩ и развитите страни в Европа този процент е 50%. Когато се открие  навреме, заболяването е лечимо в повече от 95% от случаите.
Всички жени са изложени на опасност от развитие на рак на гърдата, но  има  определени рискови  фактории и  особености  в  начина на живот, които  увеличават допълнително вероятността от заболяване:

 • Жени, които вече са боледували от рак а гърдата
 • Жени, които имат близки роднини, боледували от рак на гърдата
 • Жени, които са на възраст над 40 години
 • Жени, които са родили първото си дете след 30 години или въобще не са раждали
 • Жени, които приемат противозачатъчни медикаменти повече от 5 години
 • Жени, които консумират големи количества алкохол
 • Жени, които имат киста в гърдата

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ?
В начален стадий ракът на гърдата обикновено няма различими симптоми. Изследванията са първата стъпка за навременно откриване на проблема. Затова профилактиката е изключително важна – това е единствената възможност за ранно диагностициране и лечение.
Препоръчително е всяка жена над 20 години поне веднъж годишно да посещава специалист мамолог и да си прави ехография на млечните жлези.

Ранното откриване на рака на млечната жлеза може да спаси живота!

 Предварително записване на тел.: 032 29 49 36, 0878 899 417

НАГОРЕЗА ВАС МЪЖЕ – Кампания "Никой мъж не е защитен"ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА НА ПРОСТАТАТА
Ранна диагностика на рака на простата

Предварително записване на тел.: 032 29 49 36, 0878 899 417

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ?
Ракът на простатата е четвъртото най-често срещано заболяване при мъжете и заема трето място сред причинителите на ракова смърт при силния пол в България. Всяка година у нас заболяват над 1500 мъже от 50 до 85 години. В една трета от случаите болестта е в необратим стадий.
Ракът на простата е злокачествен тумор. Развива се в резултат на промяна в ДНК на клетките, в резултат на което те започнат да растат и да се размножават неконтролируемо. При повечето мъже този процес протича много бавно, затова и голяма част от тях не осъзнават реалните измерения на проблема. Ранният рак е ограничен само в рамките на жлезата и могат да минат години преди да се проявят симптомите:

 • Често уриниране, особено нощем
 • Слаба и прекъсната струя при уриниране
 • Болка или парене при уриниране
 • Кръв в урината или семенната течност

 

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ?
Всеки мъж над 50 години веднъж годишно трябва да си направи профилактичен преглед независимо дали има оплаквания. Целта на кампанията "Никой мъж не е защитен" е да предложи ранна диагностика на рака на простатата, така че той да бъде открит в първи и втори стадий, когато заболяването е лечимо.
С направление от личния лекар, в Медицински център "Димед" мъжете могат да получат консултация, преглед от уролог андролог и специализирани изследвания.
При необходимост се извършват тестове за ранно откриване на рак на простатата – ехографски, туморни маркери, биопсия на простата:

 • Дигитално ректално изследване (туширане) – за установяване на различни отклонения в простатата като неравности, бучки, зърнистост и втвърдяване. При мъже над 40 години дигиталното туширане е препоръчително всяка година.
 • Простатно-специфичен антиген (ПСА/PSA) тест - кръвен тест, с който се търси простатно специфичен антиген. Това е специален белтък, който се отделя от простатата в кръвта и обикновено е увеличен при наличие на раков процес. Методът е удобен за скринингови цели и се препоръчва веднъж годишно за мъже над 50-годишна възраст. Тестът може да бъде направен в клиничната лаборатория на Медицински център "Димед".
 • Ултразвуково изследване – трансабдоминално и трансректално. Използват се високочестотни звукови вълни, чието отражението се обработва с компютър и така се получава ясен образ на простатната жлеза.
 • Биопсия - единственият сигурен начин да бъде поставена или отхвърлена диагнозата рак на простатата. При тази процедура се вземат клетки или малко парченце тъкан, които се изследват под микроскоп за наличие на ракови изменения.

Медицински център "Димед" извършва профилактика и лечение на рак на простатната жлеза.

Предварително записване на тел.: 032 29 49 36, 0878 899 417

НАГОРЕ

Медицински център Димед. Всички права запазени
Политика за защита на личните данни